preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Edukacija naših najmlađih o zaštiti i spašavanju

Autor: IVANA VRANARIČIĆ, 11. 10. 2019.

Djelatnik civilne zaštite, policijski službenik Policijske uprave osječko-baranjske i pripadnica Hrvatske gorske službe spašavanja, u našoj su školi održali edukativo predavanje na temu „Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja“  učenicima prvih i drugih razreda.
Cilj je ovoga predavanja, održanog 11. listopada, bio upoznati djecu sa značenjem broja 112 i poticati njihov interes za prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama.

Kroz predavanje su djeci prezentacijom prikazane i dočarane razne prirodne i druge nesreće; poplava, požar i potres, ali i njihove posljedice, a prikazana im je i uloga žurnih službi u spašavanju osoba i imovine. Učenici su upućeni kako se ponašati u takvim događajima. Upoznati su na koje načine izbjeći mogućnost izazivanja požara i drugih neželjenih situacija, kao i kako reagirati u opasni situacijama u kojima se mogu zateći, a to bi u njihovom uzrastu mogle biti nezgodne situacije s vatrom ili petardama.

 Policajac je posebnu pozornost usmjeravao na dio prezentacije koja se odnosila na opasnosti od mina i minsko eksplozivnih sredstava, budući da je Osječko-baranjska županija jedna od županija u kojoj još ima minsko sumnjivih područja. Policijski ih je službenik upoznao s opasnostima koja prijete od zaostalih minsko - eksplozivnih sredstava, a i od pirotehničkih sredstava. Upućeni su da pronađene sumnjive predmete odmah prijave odraslima ili policiji.

Pripadnica Hrvatske gorske službe spašavanja, a odnedavno i učiteljica u našoj školi, Sonja Sabo objasnila je djeci što radi HGSS, u kakvim sve situacijama mogu pomoći, a malenima je bilo posebno zanimljivo da toj službi u traženju pomažu i psi.

Kroz cijeli susret, a kroz interakciju s djecom, ponavljani su brojevi službi za spašavanje, ali najviše broj 112, koji je najkraći put do svih službi, a djeci je i lakši za pamćenje.

 Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje i aktivno sudjelovali u razgovoru sa službenicima.  Informacije koje su danas čuli, mogu biti od životne važnosti, a naša su ih djeca tako ozbiljno i prihvatila.


 
UDŽBENICI ZA 2020./2021.
VRUTAK
Video

ZBOR OŠ J. A. ĆOLNIĆA

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo / Trg N. Š. Zrinskog 4, HR-31400 Đakovo / os-jacolnica-dj.skole.hr / ured@os-jacolnica-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju