2020-02-27 12:23:33

Nema tolerancije za nasilje!

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Prevenciju su, kao i godinama prije, podržali i učenici naše škole, kako u matičnoj, tako i u područnim školama u Kuševcu i Širokome Polju!


Ovaj se datum obilježava od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. I naši su učenici dali podršku svim zlostavljanim dječacima i djevojčicama i svima koji su zlostavljani na bilo koji način, bilo gdje u svijetu.

Neke su učiteljice sa svojim razredima

pogledale prezentaciju i kratki film te nakon toga porazgovarale o primjerima koje su djeca sama primijetila, doživjela ili činila nekome. Drugi su sa svojim razredima razgovarali o tome što učenici misle o nasilju, postoje li u njihovoj školi  učenici koji su žrtve nasilja kao i oni koji su nasilnici. Noseći majice, razmatrajući ovu temu s više aspekata i donoseći zaključke unutar svoje razredne zajednice, učenici su jasno poručili da o nasilju ne treba šutjeti te ne treba biti pasivan promatrač već djelovati u svojoj sredini koliko god nam to mogućnosti pružaju. I nečinjenje je za osudu jer svi moramo pridonijeti da škole zaista postanu mjesta nulte tolerancije na nasilje!


Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo