preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Proslavili smo Europski dan jezika

Autor: LANA MATIJAKOVIĆ, 30. 9. 2020.

 

Proteklih je godina postala tradicija da se Europski dan jezika u našoj školi obilježava zajedničkom priredbom. Ove je godine bilo nešto drugačije, ali je taj dan svejedno primjereno obilježen. Učenici i nastavnice stranih jezika obilježili su ga igrajući različite igre, kvizove i rješavajući upitnike.

Učenici petih razreda na satu Njemačkog jezika prvo su se prisjetili brojnih riječi iz drugih jezika koje poznaju. Nakon toga su spajali pozdrave iz različitih država s nazivom države, igrali domino s riječima i rečenicama na drugim stranim jezicima. Na kraju su na šarene listiće pisali riječi ili rečenice iz drugih jezika koje su na satu naučili. Listiće su potom lijepili na drvce.

Učenici petih i šestih razreda su na satu Engleskog jezika obilježili ovaj dan raznim aktivnostima. Kroz kviz  upoznali su se s nekim općenitim činjenicama o jezicima. Slušali su razgovore na stranim jezicima i pogađali jezik, natjecali su se u brzalicama ( 'tonguetwisters' ) na raznim jezicima. Proučavali su palindrome – rečenice ili riječi koje se isto čitaju s lijeve i desne strane. Na  kraju su odigrali 'escape room'  u kojem su 'spašavali' svjetske jezike od  zločestog znanstvenika tako da su odgovarajući na pitanja o jezicima došli do tajne šifre.

Neki učenici šestih razreda uključeni su u eTwinning projekt L@ngu@ges4all. Imali su zadatak snimiti video na kojem govore 'Pozdrav iz Hrvatske!'. Isto su napravili i učenici iz još jedne škole iz Hrvatske te iz Sjeverne Irske, Portugala, Španjolske, Tunisa, Rumunjske i Belgije, a rezultat je i zajednički video. U alatu Voki kratko su predstavili na engleskom jeziku, što je objavljeno na Twinspace-u projekta. Odigrali su i Kahoot kviz kroz koji su naučili reći 'Hvala' na nekoliko jezika. Riječi kao ljubav, obitelj, škola, učitelj, prijatelj pokušali su reći na jezicima zemalja partnera.

 

 

 

 

 

 

 

Učenici sedmih razreda rješavali su upitnik na temu učenja i poznavanja stranih jezika, a rezultati će biti prikazani na TwinSpace-u Projekta IDEAS (International Day Etwinning AdventurerS). Zajedno s učenicima iz Rumunjske, Ukrajine, Italije, Grčke, Poljske, SAD-a, Maroka, Francuske, Južne Koreje, Turske i Njemačke uključeni su u projekt koji svaki mjesec obilježava neki međunarodni ili europski dan. Također su igrali kvizove, a u skupinama su pokušali prevesti najučestalije izraze koje su za ostale partnere priredili naši američki prijatelji.

 

 

 

 

 

Osmaši su rješavali kvizove u kojima su testirali svoje opće znanje o jezicima, o njihovom porijeklu i rasprostranjenosti. Također su rješavali listiće u kojima su se prisjetili naziva europskih jezika.

Ovaj se dan obilježava od 26. rujna 2001. na inicijativu Vijeća Europe, a u suradnji sa Europskom komisijom. Glavni je cilj poticati učenje stranih jezika i istaknuti važnost učenja istih kako bi se promoviralo međukulturalno razumijevanje. Potrebno je poticati cjeloživotno učenje u školi i izvan nje, i to ne samo u svrhe školovanja, već i za potrebe pronalaska boljeg posla, mobilnosti i razmjene.
UDŽBENICI ZA 2020./2021.
VRUTAK
Video

ZBOR OŠ J. A. ĆOLNIĆA

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo / Trg N. Š. Zrinskog 4, HR-31400 Đakovo / os-jacolnica-dj.skole.hr / ured@os-jacolnica-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju